Search
  • Anna Lindh

Bisnes-pukeutuminen

Pari viikkoa sitten ilmestyi uusi bisnes-pukeutumiskirja; ”Minna Kiistalan & Jani Niipolan (2017) Menesty Tyylillä – Bisnespukeutumisen uusi aika, Alma Talent, Helsinki”. Kun näin että aiheesta on kirjoitettu kirja, oli minun ihan pakko lukea se ajatuksella. Miksi? Koska bisnes-pukeutumisesta kirjoitetaan hyvin vähän ja kuitenkin bisnes-pukeutuminen koskee jokapäiväistä elämää ja siihen olisi minunkin mielestäni hyvä panostaa hiukan enemmän.

Miksi bisnes-pukeutumiseen tulisi panostaa enemmän? No ihan siitä syystä, että myös minä uskon, että hyvin pukeutuneena saadaan varmasti parempia tuloksia aikaiseksi. Ja jos ei ihan näin niin ainakin uskon, että jos itsellään on varma olo vaatteidensa suhteen neuvotteluissa tai tapaamisissa, niin se näkyy ulospäin itsevarmuutena.

Itse kirja ”Minna Kiistala & Jani Niipola (2017) Menesty Tyylillä – Bisnespukeutumisen uusi aika, Alma Talent, Helsinki” oli mielestäni hyvä. Suosittelen sitä jokaiselle. Suosittelen kuitenkin hiukan huumoria mukaan, kun sitä lukee. Ainakin itse ajattelen monesta asiasta niin, että 30-vuotiaana olisin varmasti lukenut kirjaa eri tavalla kuin nyt. Kun on 2 lapsen äiti niin aikaa vaatteiden ostamiseen, tilaamiseen ja huoltamiseen ei tietenkään ole yhtä paljon kuin aikana ennen lapsia. Mutta ehkä senkin takia tuo vähäinen aika on hyvä käyttää tehokkaasti hyödyksi.

Itselläni on pari tapaa mikä helpottaa minua jokapäiväisessä elämässä. Ensinnäkin vaatekaappini on kunnossa. Uudistan sitä säännöllisesti ja tyhjennän sieltä ylimääräiset pois. Minulle vaatehuolto tarkoittaa sitä, että kaikki vaatteeni ovat vaatekaapissa siisteissä pinoissa, värijärjestyksessä ja kaikki vaatteet silitettyinä. Tätä suosittelen kaikille. Helpottaa hirmuisesti jokapäiväistä elämää. Silti voin kertoa, että nykyinen järjestely ei ollut toiminnassa vielä vuosi sitten. Miksi? Koska minulla yksinkertaisesti ei ollut tarpeeksi aikaa siihen, mutta tämä haave oli takaraivossani joka aamu… Miksi? Koska minulla on ollut tämä sama käytäntö teini-iästä lähtien siihen asti, kunnes sain toisen lapseni… ;) Sitten jostain kumman syystä oli aikapaljon muutakin tekemistä kuin vaatekaapin siivous… Mutta nyt vihdoin olen päässyt tähän samaan seesteiseen tilaan. Hah! ;)

Vaatekaapissani itselläni on erilaisia bisnes-asuja. On siellä jakkujakin, mutta eniten itse käytän kyllä siistejä paitapuseroita jakun asemasta. Materiaaleina paidoissa suosin luonnonkuituja ja suurin osa paidoistani ovatkin silkkiä. Miksi? Koska silkki hengittää, lämmittää ja sopii mielestäni tilaisuuteen kuin tilaisuuteen. Vaatteiden valinnassa pidänkin tärkeimpänä juuri materiaaleja ja tietenkin istuvuutta. Suosin luonnonkuituja ja oikeastaan tekokuituja käytän vain ja ainoastaan urheiluvaatteissa. Silti tekokuidut yhdistettynä luonnonkuituihin ovat hyvä valinta, kun vaan katsoo, että suurin osa materiaalista on luonnonkuitua. Sitten pitää vielä muistaa elämäntilanne ja käyttötarkoitus. Jos kotona on pieniä lapsia ja tietää ettei aikaa silittämiseen yksinkertaisesti ole suosin ehdottomasti tekokuitujen ostoa, koska niitä harvemmin pitää silittää. Toinen vaihtoehto on palkata joku silittämään vaatteet. Uskon että kaikille on ensisijaisesti tärkeä nukkua ja vaatteet tulevat vasta kakkosena tässä asiassa.

Sitten niihin istuviin vaatteisiin. Jokaisella vaatemerkillä on omat kaavansa. Ne tehdään standardimittojen mukaan. Aika harva ihminen on standardimittojen mukainen. Ihan oikeasti, todella harva! Teen itse vaatteita joka päivä. Olen ollut mukana kehittämässä uusia vaatemerkkejä ja tehnyt niiden kaavat. Mitä kaavojen kehittäminen vaatemerkille käytännössä tarkoittaa. Se tarkoittaa, että mitat katsotaan standarditaulukosta, mutta sitten mitat ja kaavat muokataan vaatemerkin kuvitellun asiakkaan mittojen mukaiseksi. Mallikappaleita sovitetaan usean eri ihmisen päälle. Näin saadaan yhdelle merkille sopiva kaava. Ja näitä kaavoja on sitten yhtä paljon kuin on vaatemerkkejä.

Teen itse myös asiakas-stailauksia. Olen opettanut 10 vuotta asiakas-stailausta. Ennen kaikkea siinä on tärkeintä tehdä jokaiselle asiakkaalle silloiseen elämäntilanteeseen ja vartaloon sopiva toimiva peruspuvusto, joka on muuntautumiskykyinen. Vartalot, työpaikat ja elämäntilanteet muuttuvat ja vaatteet siinä mukana. Siinä missä jossain työpaikassa käytetään pukuja voivat ne toisessa olla ihan oikeasti liikaa. Itse olen myös sitä mieltä, että mieluimmin ylipukeutumista kuin alipukeutumista, mutta kaikella on rajansa.

Tärkeintä bisnes-pukeutumisessa on mielestäni istuvat vaatteet. Miten ne sitten löytää? Etsimällä, sovittamalla useita eri merkkejä. Myös vaatteiden teettäminen tai korjaaminen on järkevää. Itse etsin viime viikolla kuumeisesti itselleni sopivia housuja. Loppujen lopuksi päätin tehdä ne. No okei, minulle se on tietenkin helppoa, mutta suosittelen sitä kyllä muillekin. Kun ensin olin ollut monta tuntia sovituskopeissa ja lopuksi vedin päälleni istuvat omille mitoille tehdyt housut, niin koko vartalo näytti erilaiselle. Tätä tarkoitin, kun aluksi puhuin vaatteiden merkityksestä itsevarmuuteen. Vaatteilla on paljon merkitystä.

Lopuksi pari muutakin kirja-vinkkiä.

Aittoniemi, Salminen, Yliniemi (2000); Bisnesetiketti – liike-elämän tapa- ja ruokakulttuuri, Edita Ab, Helsinki.

Lisa Arbetter (2003); InStyle - Secrets of Style – The complete guide to dressing your best every day, In Style Books, New York.

Jos tarvitsette apua pukeutumisessa, autan mielelläni. Tällä hetkellä kalenterini on täynnä juhlapukeutumista, mutta ensi vuoden alussa autan mielelläni uuden bisnes-minän päivityksessä.

Sitten vielä se tärkein sääntö bisnes-pukeutumiseen… Hymy on tärkein asuste. Sillä voi saada paljon aikaiseksi.

Iloa, aurinkoa ja rentoa viikonloppua!

Rakkaudella, Anna

#AnnaLindh #hääpuku #bisnespukeutuminen #vaatehuolto #äiteys

Anna Lindh-31.jpg

SILK AND DREAMS

info@silkanddreams.com

Pohjoisranta 14

00170 Helsinki

Finland

tel. +358 40 5477228

©2018 BY SILK AND DREAMS.